Een Amerikaanse man die begin 2014 werd ontslagen, omdat hij last had van extreme winderigheid, is een rechtszaak begonnen tegen het bedrijf dat hem de laan uitstuurde. Richard Clem (70) beweert dat hij er wegens een ziekte niks aan kon doen dat hij op kantoor aan de lopende band darmgassen ventileerde.

Richard Clem, zo schrijft The Huffington Post, ging in 2004 als controleur aan de slag bij het in varkensvleesproducten gespecialiseerde bedrijf Case Pork Roll. Toen hij werd aangenomen woog de man, die last had van obesitas, ruim 220 kilo. Omdat hij thuis en op zijn werk last kreeg van zijn omvangrijke postuur besloot hij in 2010 tot een maagverkleining. Door die ingreep viel Clem zeker 60 kilo af, maar hij bleef wel zitten met ernstige bijwerkingen: extreme winderigheid en oncontroleerbare diarree.

Uit rechtbankstukken blijkt dat de man op de werkvloer zorgde voor enorme stankoverlast. Bij de directie regende het klachten van werknemers en klanten. Er zou zelfs sprake zijn geweest van een onhoudbare situatie en ondraaglijke stank rondom de werkplek van de man. Daarop besloot de firma Richard Clem te ontslaan.

Volgens zijn advocaat had het bedrijf Clem nooit mogen ontslaan omdat hij feitelijk gehandicapt was. ,,Hij had last van zwaarlijvigheid en kon niets doen aan de gevolgen van de operatie'', aldus jurist David Koller. Clem eist van de firma Case Pork Roll een schadevergoeding voor misgelopen inkomsten en komt op voor mensen met obesitas. ,,Alle dikke mensen hebben recht op een baan''.