Organisaties die gratis bijbels en korans verspreiden hebben het in jaren niet zo druk gehad. De toestroom van vluchtelingen uit het Midden-Oosten zorgt voor een 'enorme vraag' naar de heilige boeken. Maar zieltjes winnen laten ze naar eigen zeggen achterwege.

De Gereformeerde Bijbelstichting, geschoeid op reformatorische leest, vraagt haar leden binnenkort om extra te doneren, zodat het vluchtelingen op Sicilië aan Engelse bijbels kan helpen. De Loukas Foundation uit Veenendaal liet eerder al weten dat het maar liefst 100 duizend exemplaren gaat laten drukken.

Doorgaans zijn bijbelverspreiders vooral actief in verre buitenlanden, maar nu de asielzoekerscentra vol zitten, gaan ze dus aan de slag in de eigen achtertuin. Samen speelden ze de afgelopen weken vele duizenden exemplaren door naar kerken en christelijke organisaties. Die deelden de heilige schriften uit de azc's en de andere plaatsen waar vluchtelingen zijn neergestreken.

"De meeste vluchtelingen hebben bijna niets van thuis meegenomen', zegt Henk Kamminga van de Bijbelvereniging. Christenen vormen op de opvanglocaties een minderheid. Toch krijgt Kamminga al weken signalen dat er aan bijbels 'veel behoefte is'. "Die mensen hebben natuurlijk ook nogal wat meegemaakt."

Moslims staan 'massaal' korans af
Hetzelfde geldt voor moslims en korans, zegt Abdelhamid Taheri van de Haagse salafistische As-Soennahmoskee. De moskee riep de afgelopen weken op om korans te doneren. Taheri: "Daar werd massaal op gereageerd. We hebben in Katwijk en in Frankrijk - in Calais en Duinkerken - zeker vier of vijfduizend korans uitgedeeld.

In de opslagplaats van de moskee liggen nog een paar duizend exemplaren. "Die gaan we binnenkort verspreiden. We hebben vorige week al laten weten dat mensen geen korans meer hoeven te brengen, dat we het even niet meer aan kunnen. Maar er komen er elke dag nog een paar honderd binnen."

De acties zijn niet bedoeld om christelijke vluchtelingen te bekeren, zegt Taheri stellig. "Dat moet je niet willen. We willen gewoon zorgen dat onze broeders geen geestelijke nood hebben."

Christenen hebben soms andere intenties, claimt hij. "In Calais en Duinkerken delen christenen eten en bijbels tegelijk uit. Ook aan moslims. Die mensen durven geen nee te zeggen, want ze zijn bang dat ze hier dan niet meer welkom zijn. Vind ik niet netjes."

Wij zeggen tegen de kerken en groepen waaraan we leveren: die bijbels moeten terechtkomen bij mensen die er echt op zitten te wachten

Of dat inderdaad gebeurt is onbekend. Zulke bijbelverspreiders zijn in ieder geval niet gelieerd aan het aan Nederlands Bijbelgenootschap, zegt woordvoerster Alie Toonstra. "Wij zeggen tegen de kerken en groepen waaraan we leveren: die bijbels moeten terechtkomen bij mensen die er echt op zitten te wachten. Vooral christenen dus. Het gaat ons niet om evangelisatie."

'Moslims vragen ook naar de Bijbel'
Gert van der Ven van de christelijke Evangelielectuur Anderstaligen Service (EAS) heeft minder moeite met verkondiging van de blijde boodschap. Normaal gesproken gaan er bij hem wekelijks tien exemplaren van het Nieuwe Testament de deur uit, de afgelopen weken waren dat er telkens duizend. In principe zijn die bedoeld voor christenen, zegt hij. "Maar moslims vragen er ook regelmatig naar. Die mensen zijn blij dat ze hier zijn, dat het juk van de islam weg is."

EAS en diens partners gaan volgens Van der Ven 'natuurlijk niet op een opdringerige manier' te werk. "Je moet ook niet vergeten: veel mensen in het Midden-Oosten niet gewend zijn om een scherp onderscheid te maken tussen islam, christendom en jodendom. Ze hebben het over God, niet zozeer over een specifieke religie."

Proberen om zieltjes te winnen heeft ook geen zin, zegt Taheri van de As-Soennahmoskee. "De mensen in die kampen zijn over het algemeen verstandig en goed opgeleid. Die kun je niet met één koran of bijbel op andere gedachten brengen."