In Engeland wordt gevreesd voor een tekort aan pompoenen tijdens Halloween aanstaande zaterdag. Het pompoenentekort is te wijten aan een natte zomer. Door de vele regen in augustus is de helft van de oogst mislukt.

Voor historici is dat een uitgelezen kans om de originele traditie weer op de kaart te krijgen: het uitsnijden van koolrapen. English Heritage, beheerder van historische gebouwen en monumenten, grijpt het tekort aan om mensen te wijzen op de oorsprong van het feest.

"Van het bewerken van pompoenen tot het aanbellen voor snoep, veel Amerikaanse tradities zijn eigenlijk Europees", zegt historicus Michael Carter.

In Engeland werden knolgewassen al versierd ver voordat de traditie overwaaide naar de Verenigde Staten en vandaar weer terugkeerde naar Europa. Met de knolgewassen moesten boze geesten worden verdreven.

Pompoenen komen oorspronkelijk alleen voor in Amerika. Ze zijn groter en makkelijker te bewerken. Door die voordelen veramerikaniseerde de traditie door de jaren heen ook in Engeland.