De weduwe en de drie stiefdochters van Arend Broekhuis slepen de Zonnebloem en het Leger des Heils voor de rechter in de strijd om zijn erfenis van 26 miljoen euro. Broekhuis was dement toen hij zijn testament wijzigde ten gunste van de goede doelen, stelt de familie.

Broekhuis stapte in 2012, een jaar voor zijn dood, bij de notaris binnen om zijn testament aan te passen. Zijn complete vermogen, inclusief de woonboerderij die hij en zijn vrouw bouwden, wilde hij aan de twee goede doelen nalaten. De notaris vertrouwde het niet. Hij eiste dat de 79-jarige man een verklaring van wilsbekwaamheid van een psychiater zou overleggen.

Broekhuis regelde dat, maar volgens de familie deugt die verklaring niet. Hij was volgens zijn vrouw en kinderen zo dement, dat hij niet wist wat hij deed. ,,We hebben nu drie medische verklaringen met betrekking tot het hele medische dossier,'' laat de familie weten. Zo stelt professor Philip Scheltens, neuroloog en directeur van het Alzheimercentrum, vast dat 'de betrokkene niet wilsbekwaam was om ten volle de gevolgen van zijn handeling te overzien'.

De familie voelt zich gesterkt door de verklaringen en heeft inmiddels de dagvaardingen laten versturen. Advocaat van de familie Jacques Bonnier heeft het afgelopen jaar geprobeerd tot een schikking te komen. De weduwe en haar kinderen willen het huis terug en 3 miljoen euro om het familielandgoed in stand te houden. Bonnier: ,,Het Leger des Heils en de Zonnebloem hebben niet één keer willen praten. Het schikkingsvoorstel is nu van de baan. Nu gaan we voor een nietigheidsverklaring van het testament.''

Het Leger des Heils en de Zonnebloem hebben steeds gezegd dat het niet aan hun is om iemands laatste wil te veranderen.

Volgens emeritus hoogleraar notarieel recht Martin-Jan van Mourik is er alle reden voor waakzaamheid. De generatie die tot 2059 overlijdt, is de rijkste ooit. In totaal zal er ruim 100 miljard aan goede doelen worden nagelaten. ,,Mensen interesseert het op een bepaalde leeftijd niet meer, maar ondertussen worden ze omringd door aasgieren,'' zegt Van Mourik in Zembla, dat vanavond aandacht aan de zaak besteedt.

Het Leger des Heils had al contact met Arend Broekhuis voor zijn overlijden. In januari 2012 bieden de heilsoldaten aan dat het Leger gratis een executeur testamentair kan leveren om de nalatenschap in goede banen te leiden. Drie weken na het aanbod zit de dan 82-jarige man bij de notaris om zijn laatste wil rigoureus te wijzigen. Alles gaat naar het Leger des Heils en de Zonnebloem, ieder de helft. Op 4 april 2013 overlijdt Arend Broekhuis op 82-jarige leeftijd.

Goede doelen zouden vaker uit alle macht jagen op erfenissen. Ze vervijfvoudigen de komende 15 jaar hun inkomsten uit nalatenschappen tot 1 miljard euro per jaar. De familie van rijke overledenen ziet daardoor steeds vaker de verwachte erfenis in rook opgaan. Dit blijkt uit een rekensom van hoogleraar filantropie René Bekkers. ,,Het is een enorme groeimarkt. De goede doelen zien dit als een wedstrijd. Als je jouw organisatie in een testament weet te krijgen, is de kans dat een ander erin komt kleiner.''

De grote goede doelen hebben speciale afdelingen om al dat erfenisgeld binnen te halen. Zij sturen hun 50-plusdonateurs brieven met de vraag eens na te denken over de nalatenschap. Ook leggen zij huisbezoeken af bij ouderen.