Otis Johnson moet het gevoel hebben gehad dat hij uit een tijdmachine is gestapt. Op 25-jarige leeftijd belandde hij in de gevangenis voor een poging tot moord op een agent. 44 jaar later kwam hij vrij. Hij trad binnen in een nieuwe wereld. Al Jazeera maakte een indrukwekkend filmpje over hem.

De inmiddels 69-jarige Johnson loopt over Times Square in New York en verbaast zich over de drukte, over de billboards en over hoe de mensen er uit zien. Vooral de oordopjes vindt hij vreemd. ”Toen ik hier voor het eerst rondliep, zag ik veel mensen tegen zichzelf praten. Ik bekeek ze nog eens goed en zag dat ze dingen in hun oor hadden en van die telefoondingen. iPhones noemen ze ze, geloof ik. En ik dacht: Huh, zit iedereen ineens bij de CIA? Dat was het enige wat ik kon bedenken.”

Ook de supermarkt verrast hem. ”Ik eet en drink tegenwoordig andere dingen dan vroeger. Er zijn zoveel rare producten te koop dus die probeer ik dan uit. Al die grappige drankjes in felle kleuren bijvoorbeeld.” Hij is blij dat in het gigantische assortiment in ieder geval één ding de tand des tijds heeft doorstaan: zijn Skippy pindakaas.

Johnson is erg gelukkig dat hij uit de gevangenis is. ”Het geeft een goed gevoel om weer deel uit te maken van de samenleving. Ik houd ervan om buiten in de zon te zijn en mensen te observeren. Het is leuk om vrij te zijn.”

Bekijk hier de bijzondere video:
Filmpje