Dat hadden ze nog niet eerder meegemaakt in zwembad De Does in Leiderdorp. Een hoogzwangere bezoekster kreeg woensdagmiddag opeens buikpijn. "Weeën, bleek later." Met hulp van een aantal zwembadmedewerksters werd baby Jack geboren.

De zwangere vrouw zat in de kantine van het zwembad, terwijl haar dochter zwemles had. Plotseling voelde ze zich niet zo goed. "Ik was pas zaterdag uitgerekend en voelde me nog prima. Ik zat een boekje te lezen toen ik het plots warm kreeg, duizelig werd en ging zweten", vertelt Eveline van Egdom tegen het ANP.

"Ik kreeg ook buikpijn." Dat bleken weeën te zijn. Eveline werd naar een kantoortje gebracht in het gebouw, waar medewerkers meteen een verloskundige en 112 belden.

Eigenlijk wilde de aanstaande moeder naar huis, maar daar ging het allemaal veel te snel voor. "Ze stond te puffen aan het bureau'', vertelt zwembadmedewerkster Vera van Ringelsteijn, een van de gelegenheidsassistentes bij de bevalling.

"We legden haar op haar jas en regelden handdoeken en een EHBO-koffertje, met de meldkamer op de speaker. Er was gelukkig ook een politieagente aanwezig met EHBO-kennis, die meehielp.''

Nog net voordat de baby geboren werd, kwamen de opgetrommelde verloskundige en de ambulancebroeders aangesneld, die het jongetje uiteindelijk op de wereld zetten. Tijd om naar het ziekenhuis te gaan was er niet meer. De vader heeft de bevalling van zijn zoon Jack niet gehaald.

De grote zus werd naar vrienden van het gezin gebracht. Moeder en zoon zijn, na controle in het ziekenhuis, alweer thuis. Ze maken het goed.

In het zwembad is het feest: er hangen blauwe slingers en alle bezoekers krijgen beschuit met muisjes. En een leuk cadeautje voor kleine Jack: hij mag zijn hele leven lang gratis zwemmen én al zijn diploma's halen bij het zwembad.