Een Britse man die prins Charles wilde vermoorden om zo prins Harry op de troon te krijgen, is veroordeeld tot gevangenisstraf van onbepaalde duur. Een rechter in Southampton acht de man schuldig aan het beramen van terreurdaden.

De 37-jarige Mark Colborne werd vorig jaar juni opgepakt, nadat zijn familie chemicaliŽn en aantekeningen over raciale haat had gevonden in zijn huis. In de notities stond onder meer dat hij prins Charles wilde vermoorden om zo de "tirannie van zwartharigen een flinke slag toe te brengen". Colborne wilde daarmee bereiken dat op termijn de roodharige prins Harry koning kon worden.

Uit zijn aantekeningen bleek verder dat hij bezig was met het voorbereiden van terroristische aanslagen, die hij uit naam van het arische volk wilde plegen. De Noor Anders Breivik, die in 2011 in totaal 77 mensen doodde bij meerdere aanslagen, zag hij als zijn grote voorbeeld.

Volgens de rechter was het aannemelijk dat Colborne, ondanks zijn verwarde toestand, zijn "extreem gewelddadige fantasieŽn" tot uitvoering zou brengen. Onder meer de nauwkeurige voorbereidingen tonen aan dat Colborne serieus was, zegt de rechter.