Twee Amerikaanse jongetjes van 10 en 11 jaar oud zijn opgepakt, omdat ze een meisje uit hun klas wilden vermoorden. Ook waren ze van plan zes andere kinderen te verwonden, melden Amerikaanse media.
De zaak kwam aan het rollen toen een leerling van een lagere school in Fort Colville de twee jongetjes met een mes zag spelen. Hij waarschuwde een leraar. Die ontdekte in een tas een mes van meer dan 8 cm, een semi-automatisch pistool van .45 kaliber en een volle munitieclip.
Volgens gerechtelijke documenten had de jongste van de twee 'een korte relatie' gehad met het meisje, en wilde hij het meisje vermoorden omdat ze 'gemeen' doet en hem en zijn vrienden 'altijd uitlachte'. "Ja, ik wilde haar gewoon dood", zou hij hebben verklaard.
Volgens CNN ging het plan als volgt: de oudste moest het meisje buiten de school neersteken met een mes, terwijl de tienjarige jongen met het semi-automatische pistool mensen zou wegjagen die tussenbeide zouden willen komen.
Volgens de wet in Washington worden kinderen van acht tot twaalf jaar geacht niet de geestelijke capaciteit te hebben om een misdrijf te beramen. De aanklagers zijn van mening dat de jongens wel degelijk de bedoeling hadden de moord te plegen. "Dit was een plan om te doden", zegt de openbaar aanklager.
De jongens moeten zich nu allebei verantwoorden voor onder meer moord met voorbedachte rade en het bezit van een vuurwapen.