In China is een schokkend geval aan het licht gekomen van de zeer zeldzame aandoening penis captivus. Daarbij komt het mannelijke geslachtsorgaan muurvast te zitten in de vagina door een plotselinge verkramping van de schedespieren. Een heftig filmpje toont de fatale gevolgen die zo'n incident kan hebben. Te zien is een overleden bejaarde man die op een brancard wordt afgevoerd terwijl de prostituee waarmee hij kort daarvoor seks had nog bewegend bovenop hem ligt.

De heftige video is donderdag op LiveLeak gezet, en kort daarvoor op de Chinese video-sharingsite Miaopai. Terwijl het onder een deken verstopte stel op de draagbaar wordt weggereden kijken omstanders vol afgrijzen toe. Het duo werd vermoedelijk naar het ziekenhuis gebracht waar de man en vrouw van elkaar werden gescheiden. De ongelukkige Chinees zou naar het mortuarium zijn gebracht en de waarschijnlijk zwaar getraumatiseerde prostituee naar huis.

Gevallen van penis captivus kunnen ontstaan als de vrouw een orgasme heeft en de bekkenbodemspieren ritmisch samentrekken. In uitzonderlijke gevallen blijven de spieren in de vagina extreem krachtig aangespannen. Het mannelijk lid kan daardoor - in slappe en stijve toestand - vast komen te zitten en zó ver opzwellen dat terugtrekken van de penis onmogelijk wordt. Tijdens welk moment de Chinese man overleed is niet bekend. Mogelijk heeft de prostituee in het ziekenhuis een ontspannende injectie gekregen, waardoor haar spieren verslapten en het slachtoffer uit haar kon worden verwijderd. Hoe vaak de gevreesde 'penisklem' wereldwijd en op jaarbasis voorkomt is niet bekend.