Contactloos betalen lijkt veilig, maar dat is het niet. Door alleen maar langs je te lopen, kunnen criminelen ongemerkt tot duizenden euro's van je rekening halen.

Dat het makkelijk is om iemand contactloos te rollen, was al bekend. Maar banken zeggen dat de limiet op een pas 50 euro is, en dat blijkt niet het geval. Die limiet geldt alleen voor contactloos betalen zónder pincode. Omdat mensen dat niet weten, kunnen er ongemerkt enorme bedragen worden afgeschreven.

De Consumentenbond testte hoe makkelijk dat gaat. Heel makkelijk, zo blijkt. Alles wat een dief nodig heeft, is je pincode (die vaak nog af te lezen is terwijl mensen pinnen) en een mobiel betaalapparaat. Ook zo'n betaalapparaat is makkelijk aan te vragen.

Met die pincode en het apparaatje in zijn zak hoeft een 'zakkenroller' alleen nog maar langs iemand te lopen en een willekeurig bedrag en de pincode in te voeren. Dat werkt voor passen die los in een jas- of broekzak zitten, maar ook als je een pas los in een - stevige - tas zit, kunnen criminelen op deze manier geld afschrijven. Veel mensen denken dat er maximaal 50 euro kan worden afgeschreven, maar dat blijkt niet het geval.

De bond wil dat banken snel een eind maken aan deze mogelijkheid. Dat kan door het maximale bedrag dat op deze manier kan worden afgeschreven fors te verlagen en consumenten duidelijkheid te geven over de limiet op de pas.

Zolang dat niet gebeurd is, kunnen consumenten zelf ook iets doen om te voorkomen dat ze op deze manier gerold worden. Er zijn banken die een speciaal hoesje hebben dat voorkomt dat er geld van de rekening kan worden gehaald.

Heeft jouw bank dat niet, dan kun je je pas zelf beschermen met iets van metaal, zoals een portemonnee met metalen behuizing of een simpel stukje aluminiumfolie. Dat zorgt ervoor dat de (NFC)-chip in een bankpas niet kan worden uitgelezen.
Filmpje