Johan Cruijff mag niet zomaar de naam Vondelpark op zijn sneakers zetten. Het bedrijf van de voetballegende verkoopt schoenen met die naam erop, maar de vereniging Vrienden van het Vondelpark zegt dat hij daarvoor betalen moet.

De gemeente is eigenaar van de merknaam Vondelpark en die naam mag niet misbruikt worden, vindt bestuurslid Olaf Paulus van Pauwvliet.

De Vondelpark-sneakers zijn ge´nspireerd op een schoen waarmee Cruijff vroeger door het Amsterdamse park liep. "Onzin", zegt Paulus van Pauwvliet. "En als je de naam al gebruikt moet je er gewoon voor betalen. Het is een geregistreerde merknaam. Het kan niet zo zijn dat een commercieel bedrijf er geld aan verdient, terwijl vrijwilligers in het park moeten werken omdat er geen geld voor onderhoud is."

Volgens Paulus van Pauwvliet gaan juristen van de gemeente contact opnemen met het bedrijf Cruijff. Hij heeft zelf ook met het bedrijf gebeld. "Maar daar vertelden ze mij dat ze de naam Vondelpark op hun schoenen niet als een merk zien."