Eden, zo heet het project waarbij gisteren tienduizenden hennepzaadjes geplant zijn in Amsterdamse parken en perkjes.

Het project is opgezet door een kunstenaarscollectief Indebt Studios en werd gefinancierd door de Awesome Foundation. Die stichting deelt iedere maand 1000 euro aan projecten die iets bijzonders doen met de openbare ruimte, schrijft website Vice.nl.

Een groepje enthousiastelingen verzamelde zich in het Vondelpark waar de zaden werden uitgedeeld, zo'n 40 kilo in totaal. Vervolgens gingen groepjes op de fiets en te voet de stad door om te zaaien. Niet alleen het Vondelpark zelf, maar ook bloembakken van restaurants en de tuin van het Rijksmuseum moesten eraan geloven, zoals op foto's te zien is.

Het 'kunstproject' was meteen ook een aanklacht tegen wat het kunstenaarscollectief de vertrutting van de hoofdstad noemt: "De hoeren verdwijnen, coffeeshops moeten dicht. Kijk, elke grote stad verandert continu Ė New York, Londen, Hong Kong, noem maar op Ė maar Amsterdam heeft toch iets magisch. Als dat verdwijnt, en we krijgen er vervolgens yoghurtbars voor terug, dan is dat gewoon jammer", zegt Noah van Indebt Studios tegen Vice.

Mochten de zaadjes opkomen en uitgroeien tot volwassen planten, dan is de wiet ook echt te gebruiken. "Het is geen White Widow ofzo, maar wel te roken (...) We doen het niet om de oogst, maar om een punt te maken", zegt Noah.