Het t-shirt van de toekomst komt uit zee. Dat gelooft ontwerper Tjeerd Veenhoven. Zijn project om textielvezels te maken uit algen, won woensdag een prestigieuze prijs voor initiatieven die de zwaar vervuilende mode-industrie duurzamer kunnen maken.

Eigenlijk heeft de griepgolf hem geveld, maar je krijgt niet elke dag een Global Change Award, uit handen van de hoogzwangere Zweedse kroonprinses Victoria. Dus houdt Tjeerd Veenhoven zich in Stockholm op de been met aspirientjes. Koortsachtig maar glunderend neemt hij op het podium de complimenten - en een cheque van 150.000 euro - in ontvangst.

Algen zijn volgens de ontwerper een ideale grondstof voor kleding. ,,Ze groeien op zonlicht en CO2, in de zee, in meren. Uit algen kun je vezels halen die te bewerken zijn tot recyclebaar textiel. Voor het milieu is dat een enorme winst.'' De textielindustrie heeft een zware impact op het milieu. Synthetische stoffen als polyester worden gemaakt uit aardolie. Katoen is weliswaar een natuurlijk materiaal, maar door de enorme hoeveelheid water en bestrijdingsmiddelen die bij de productie worden gebruikt, zo mogelijk nog milieubelastender.

Met algen wilde Veenhoven dus aan de slag, bedacht hij een jaar geleden. Dus toog hij naar de Franse kust. Op het strand verzamelde hij 'een paar vuilniszakken van dat groene, slijmerige spul', vertelt hij. Onder de microscoop, in zijn Groningse atelier, analyseerde hij de vezels. Het voorlopige resultaat: een stel groene, jute-achtige lapjes. Hij heeft ze maar thuisgelaten. ,,Ik wil ze pas aan mensen uit de mode-industrie laten zien als de stof fijner is; meer zoals zijde. Hopelijk is het eind dit jaar zo ver.''