Het is de vraag van iedere scholier als er sneeuw op komst is: is er school of niet? Dat dacht David Sukhin uit New Jersey ook. Hij programmeerde daarom een app: de Snow Day Calculator.

De scholier die geen zin heeft om huiswerk te maken, vult in de app of op de website zijn postcode in en krijgt een kansberekening voor de volgende dag. Nul tot 55 procent betekent dat er gestudeerd moet worden. Bij 87 procent of hoger komt er een 'whoo-hoo!' in beeld, grote kans dat er de volgende dag uitgeslapen kan worden.

En de app is bijna foutloos, vertelt David trots in de krant Boston Globe. Hij is inmiddels student aan de prestigieuze technische universiteit MIT. "In de regio Boston heb ik er sinds 2012, toen ik mijn studie hier startte, slechts één of twee keer naast gezeten. In Valley View, New Jersey, waar het allemaal begon, ben ik al negen jaar lang foutloos."

Voor zijn app gebruikt hij uiteraard de weersvoorspellingen, weerdata uit het verleden en de snelheid waarmee scholen in de regel de deuren dichthouden bij winters weer. De calculator is populair. Als er sneeuw op komst is, ziet David dat er soms één tot twee miljoen voorspellingen worden aangevraagd.

"Kan ik de scholen laten sluiten?"
"Gebruikers vragen weleens of ik het kan laten sneeuwen", zegt David. "Of dat ik de macht heb om scholen te sluiten." Afgelopen zondag had de Snow Day Calculator weer een voltreffer. Voor de stad Newton in Massachussetts werd er voor maandag een sneeuwkans van 89 procent afgegeven. En jawel, de plaatselijke middelbare school bleef dicht.