De inwoners van de Duitse plaats BŁnde zijn tegenwoordig extra alert in de supermarkt en op straat. Een onbekende laat in het stadje in Noordrijn-Westfalen namelijk op allerlei plekken enveloppen met briefjes van vijftig euro achter.

Onder de ruitenwissers van auto's, in de brievenbus van een appartementencomplex, in de schappen en winkelwagentjes van een supermarkt: het geld duikt overal op. Ruim twintig geluksvogels hebben zich volgens WDR gemeld bij de politie.

In de enveloppen zat naast het geld ook een kaartje met een tekst uit het Oude Testament: "De Heer is mij verschenen van verre tijden. Ik heb u liefgehad met een eeuwige liefde; daarom heb ik u getrokken met goedertierenheid. Jeremia 31.3."

De enveloppen lijken op willekeurige plaatsen te zijn neergelegd. Toch kreeg een restauranthouder maar liefst vier enveloppen met geld en een persoonlijke boodschap: "Voor de vernielde schijf. P.S. Ik was het niet, ik heb het alleen op internet gelezen." Kortgeleden werden er door onbekenden vernielingen aangericht in zijn restaurant.

Meerdere bewoners van een appartementencomplex kregen de enveloppen in de brievenbus. "Ik had het geld eerst niet gezien", vertelt een vrouw. "Maar toen ik nog een keer keek zag ik het zitten. Ik zei tegen mijn buurvrouw: 'je houdt me toch niet voor de gek?!'."

De politie van BŁnde heeft geen idee wie de anonieme weldoener is. "We gaan ervan uit dat het geld min of meer bewust is weggegeven." Mensen die geld hebben gevonden, mogen het houden.
Foto