Een BV genaamd Raspoetin krijgt bijna 50.000 euro subsidie voor het bedrukken van toiletrollen met argumenten tegen het associatieverdrag met Oekra´ne. Dat blijkt uit een overzicht van de subsidies die tot nu toe zijn toegekend voor de campagnes voor het Oekra´ne-referendum op 6 april.

In het overzicht staat dat 47.973 euro is toegekend voor "het laten vervaardigen, transporteren en door studenten laten verspreiden van toiletrollen bedrukt met argumenten tegen/de nadelen van toetreding van Oekra´ne tot de EU".

De man achter Raspoetin BV is de 29-jarige Arnhemmer Ruben Marsman. Hij noemt zichzelf een bezorgde burger die van de mogelijkheid gebruikmaakt om zijn mening te laten horen. "Normaal mag je eens in de vier jaar stemmen. Nu hebben we de kans om onze stem tussendoor te laten horen. Dat is in Nederland een vrij unieke gebeurtenis."

De reden dat Marsman tegen het verdrag is, is volgens hem simpel. "Ik denk dat we in Europa genoeg problemen hebben om ons druk over te maken. Als je dan met een land als Oekra´ne de banden aanhaalt op politiek en financieel vlak, dan haal je alleen maar meer problemen binnen."

Het plan is om de komende weken 100.000 toiletrollen te bedrukken met teksten die de nadelen van het verdrag benoemen. De rollen zullen over heel Nederland worden verspreid. "Het merendeel gaan we uitdelen op marktpleinen en zo", zegt Marsman. "Maar we sturen ze ook naar belangrijke instituties."

Bij de referendumcommissie zijn 180 aanvragen voor subsidie ingediend, waarvan er 72 zijn toegewezen en zeven zijn afgewezen. De overige aanvragen zijn nog in behandeling.

Marsman vindt het niet vreemd dat de zijn wc-rolleninitiatief is gehonoreerd met een subsidie. "De voorwaarden zeggen uitdrukkelijk dat de commissie niet oordeelt over de inhoud, dus ik vind het niet zo raar dat de subsidie is toegekend."

Raspoetin BV is volgens Marsman een handelsmaatschappij die al enkele jaren bestaat. De naam verwijst naar de legendarische gebedsgenezer aan het Russische hof in het begin van de 20ste eeuw.

Dat Marsman zich met Raspoetin BV nu mengt in een referendum waarover uitgerekend Rusland een duidelijke mening heeft, is volgens hem toevallig. "Ik vind dit gewoon een uitgelezen kans om mijn stem te laten horen. Dat mijn BV een Russische naam heeft, heeft daar niks mee te maken."