Telecomgigant VimpelCom betaalt een megaschikking aan de Nederlandse en Amerikaanse autoriteiten vanwege omkopingspraktijken in Oezbekistan.

Het bedrijf gaf ruim 100 miljoen euro aan iemand binnen de Oezbeekse overheid om toegang te krijgen tot de lokale telefoniemarkt. Bovendien hielp die Overheidsfunctionaris A1, zoals het Openbaar Ministerie hem of haar noemt, VimpelCom aan 3G- en 4G-licenties. Dankzij die persoon zette het bedrijf de afgelopen tien jaar meer dan 2,25 miljard euro om in Oezbekistan.

"De directie van VimpelCom wist dat het aangaan en onderhouden van een 'relatie' met Overheidsfunctionaris A1 een absolute voorwaarde was om zaken te kunnen doen in Oezbekistan", schrijft het OM in een feitenrelaas (.pdf).

VimpelCom is van oorsprong een Russisch bedrijf, maar vestigde zich in 2010 in Amsterdam vanwege het gunstige belastingklimaat. Daarmee valt het onder de Nederlandse wet. Het bedrijf is genoteerd aan de beurs in New York, waardoor ook de Amerikanen tot vervolging konden overgaan.

Het OM noch de Amerikaanse justitie wil zeggen wie er achter Overheidsfunctionaris A1 schuilgaat. In officiŽle documenten staat alleen dat het "een nabij familielid van een hooggeplaatste Oezbeek" is.

Volgens internationale media gaat het om niemand minder dan de dochter van de Oezbeekse leider Karimov. Deze Gulnara Karimova (43) wordt al tijden in verband gebracht met omkopingspraktijken.

Ze zou steekpenningen hebben ontvangen van buitenlandse bedrijven die toegang wilden tot de Oezbeekse telecommarkt. Volgens corruptie-onderzoekers harkte ze daarmee meer dan 1 miljard dollar binnen.

Dat ging lang goed, totdat aanklagers in verschillende landen enkele jaren geleden corruptie-onderzoeken opstartten. Daarna verloor ze haar bevoorrechte positie en verdween ze uit het openbare leven.

De vrouw die kort geleden nog werd genoemd als potentiŽle opvolger van haar vader leeft sindsdien onder huisarrest in de hoofdstad Tasjkent.

Volgens een Amerikaans diplomatiek bericht, dat werd openbaargemaakt door WikiLeaks, staat Karimova inmiddels bekend als "de meest gehate persoon van Oezbekistan".