Een Nieuw-Zeelandse arts deed dinsdag een wanhopige oproep. Hij is al twee jaar op zoek naar een collega, maar ondanks de royale voorwaarden vond hij tot nu toe niemand die zijn team wilde versterken. Na zijn oproep wordt hij nu overspoeld met reacties.
Dr. Alan Kenny is mede-eigenaar van een artsenpraktijk in Tokoroa, een stadje met 13.600 inwoners op het Nieuw-Zeelandse Noordereiland. Zijn praktijk maakt momenteel een explosieve groei door. Hij is daardoor overwerkt geraakt en moest al meerdere keren zijn vakantie annuleren omdat hij maar geen vervangend arts kan vinden. ,,Ik kan echt een geweldig loon aanbieden. Het is ongelooflijk. Mijn praktijk is het laatste jaar enorm gegroeid en hoe meer patiŽnten je registreert, hoe meer geld je krijgt. Maar aan het einde van de dag wordt het gewoon te veel."

Bij wijze van laatste wanhoopsdaad deed hij dinsdag zijn verhaal in de Nieuw-Zeelandse krant New Zealand Herald: ,,Ik hou van mijn werk en ik wil graag blijven, maar ik loop met mijn hoofd tegen de muur als ik dokters wil aantrekken," vertelde de oververmoeide arts. ,,Als het al zo moeilijk is om dokters te vinden die met me willen samenwerken, dan wordt het nog veel moeilijker om een arts te vinden die me wil vervangen."

Kenny wil een goede kandidaat een jaarsalaris van 240.000 euro betalen (400.000 Nieuw-Zeelandse dollar). Bovendien krijgt de nieuwe arts drie maanden vakantie per jaar en hoeft hij geen nachten of weekenden te werken. De nieuwe dokter kan ook meteen zeker zijn van klanten: hij mag zich ontfermen over de helft van de 6000 geregistreerde patiŽnten.

Is in Nieuw-Zeeland geen enkele arts bereid de baan aan te nemen, collega's uit onder meer BraziliŽ, Midden-Amerika, Polen, OekraÔne, India, BosniŽ, Zuid-Afrika, Frankrijk en Canada vinden het geld, de drie maanden vakantie per jaar en de belofte geen weekeinden of nachtdiensten te hoeven draaien best acceptabel, zo bleek na zijn oproep in de krant. Zij reageerden massaal met honderden sollicitaties tot gevolg.

Alan Kenny toonde zich woensdag verrast over de grote hoeveelheid reacties, vooral omdat 99 procent van de sollicitaties 'bagger' is, zo zei hij tegen New Zealand Herald. Bovendien krijgt de huisarts ook nog eens de hoon van boze bewoners van zijn stadje Tokoroa over zich heen. Die wisten niet dat een huisarts zo veel verdiende. De beledigingen daarover vliegen hem via de sociale media om de oren. Alleen een acceptabele kandidaat voor de baan zou alles goedmaken.