Er is een bijzondere video opgedoken, waarop een zogende jonge blauwe vinvis te zien is. Het kalf krijgt voeding van zijn moeder. Het is voor het eerst dat deze gebeurtenis op film is vastgelegd.

Onderzoeker Leigh Torres onderzocht de beelden en concludeert nu dat het hoogstwaarschijnlijk gaat om een blauwe vinvis, die gevoed wordt door zijn moeder. De kleine walvis pendelt van het oppervlak – om adem te halen – naar zijn moeder. Daar blijft het kalf een tijdje op dezelfde plek hangen.

Torres en zijn collega’s spotten het duo en gebruikten een drone om het paar te filmen. “Vanaf het schip konden we niet zien dat het ging om een drinkend kalf”, zegt Torres. “Maar op de luchtbeelden is het gecoördineerde gedrag tussen moeder en jong wel duidelijk zichtbaar. Prachtig!”

De tepels van een blauwe vinvis liggen in een huidplooi, waardoor ze minder goed bereikbaar zijn als de tepels van een mens. Wetenschappers weten niet precies hoe een kalf drinkt, maar waarschijnlijk vouwt hij zijn tong om de tepel van de moeder heen. Vervolgens spuit de moeder een olieachtige melk (dat voor 40% uit vet en 13% uit eiwitten bestaat) in het bekje. Een jonge walvis kan niet zelf zuigen, omdat hij geen flexibele lippen heeft, zoals een mensenbaby. Het jong gaat hierna snel naar boven om adem te halen.
Filmpje