Het is een van de warmste plekken op aarde en normaal groeit er op de woestijnbodem eigenlijk niets: Death Valley in de Amerikaanse staat Californië. Maar door een aantal hevige regenbuien eind vorig jaar is dat nu anders. In de vallei bloeien de prachtigste bloemen, wat grote aantallen toeristen en dagjesmensen trekt.

Er bloeien zeker twintig soorten gele, witte en paarse bloemen. Het overvloedigst is de 'desert gold', een grote gele bloem die op een madeliefje lijkt. Ook de paarse phacelia is op veel plaatsen te zien.
Er bloeien vaker bloemen in Death Valley, maar dat dat op zo'n grote schaal gebeurt, is sinds 2005 niet voorgekomen. Normaal gesproken valt er in een jaar niet meer dan vijf centimeter regen. De gemiddelde temperatuur in de zomermaanden ligt ruim boven de veertig graden, waardoor er nauwelijks iets wil groeien.
El Nino

Door stormen die gepaard gingen met hevige regen viel er in oktober vorig jaar zo'n acht centimeter regen. Veel zaadjes van bloemen die mogelijk vele jaren in de bodem hebben liggen wachten, zijn daardoor gaan ontkiemen. Het 'slechte weer' in het gebied wordt toegeschreven aan het meteorologische verschijnsel El Niņo.

De bloemenpracht is al een paar weken te zien en verplaatst zich langzaam naar het noorden. Met het stijgen van de temperaturen zullen de bloemen de komende weken naar verwachting verdrogen en uitgebloeid raken.