Mannen hebben een rustiger leven en ze hebben voor hun gevoel meer vrije tijd dan vrouwen. Vooral omdat ze zich beter kunnen afsluiten van hun werk. Dat staat in een rapport van het Sociaal en Cultureel planbureau (SCP).

Vrouwen ervaren meer tijdsdruk en zijn daarom gejaagder dan mannen, zegt het SCP. Dat komt onder andere doordat de vrije tijd van vrouwen meer versnipperd is. Ze hebben in hun vrije tijd ook vaak kinderen bij zich.

Het probleem is dat vrouwen daardoor niet helemaal tot rust komen. Eén van de vrouwen in het onderzoek zegt: "Zolang de kinderen nog niet in ben liggen ben ik 'in functie'."

Net zoveel vrij
Opvallend is wel dat het vrije uren voor vrouwen gelijk is aan het aantal vrije uren voor mannen. Het gaat daarbij om uren die ze niet aan werk, zorgtaken, huishoudelijke taken en persoonlijke verzorging besteden.

In totaal komen vrouwen op een totale 'work load' van 45 uur per week. Dat is vier uur minder dan mannen. Vrouwen zijn volgens het SCP wel iets meer tijd kwijt aan persoonlijke verzorging. Mannen hebben meer vrije tijd in het weekend, vrouwen zijn doordeweeks vaker vrij.