Opzichters in het Kruger National Park in Zuid-Afrika maken zich grote zorgen om een onlangs geboren babyolifantje dat door het onbreken van pigment in de huid lichtroze is. Little Pinky - zo wordt de schattige albinojumbo inmiddels genoemd - dreigt blind te worden door het felle zonlicht. Een oplossing om het wilde dier te behoeden voor blijvende oogschade is nog niet voorhanden.
Het albino-olifantje werd recent gespot toen een kudde stond te drinken in de Shingwedzi rivier. Little Pinky werd, terwijl hij dartelde en tetterde in de modder, omringd door familieleden die hem ondanks zijn opvallende verschijning volledig accepteren. Volgens medewerkers van het Krugerpark bleef zijn moeder voortdurend dicht bij haar kind. Vermoedelijk om voor wat extra schaduw te zorgen.

Topattractie
Het roze olifantje is nu al een topattractie in het Zuid-Afrikaanse natuurgebied. Safari-toeristen hopen allemaal een glimp van hem te kunnen opvangen. Maar de kans daarop is uiterst klein, omdat het dier er na een modderbad vrijwel hetzelfde uitziet als normale soortgenoten. Alleen als Little Pinky even in het water is geweest, is zijn huidskleur zichtbaar.

De rangers in het park denken niet dat het olifantje oud zal worden. ,,Omdat pigment in de huid ontbreekt, kan het dier door de zon verbranden of uitdrogen'', aldus een medewerker. Ook ligt blindheid op de loer. ,,Als dat gebeurt, is Little Pinky hoe dan ook ten dode opgeschreven.''

De enige manier om oogschade bij het dier te voorkomen is de ogen beschermen met bijvoorbeeld donker gekleurde lenzen of een zonnebril. ,,Maar dat zijn in de Zuid-Afrikaanse wildernis natuurlijk geen realistische opties.''
Foto