De Tweede Kamer ontvangt dinsdag uit handen van initiatiefneemster Natasja Geyteman-Bos 80.000 handtekeningen die staan voor het opnemen van doodgeboren kinderen in het geboorteregister. Nu staat in de wet te lezen dat kinderen die dood worden geboren 'geacht worden nooit te hebben bestaan'.
De petitie heet 'Ik wil ook in het BRP!' (basisregistratie personen) en werd in september 2014 gelanceerd door onder meer Natasja Geyteman-Bos. De Katwijkse beviel zelf na ruim 40 weken van een stilgeboren dochter. Na het overlijden van het meisje kreeg Natasja nog twee kinderen. Toen ze voor haar zoontje Noah een paspoort wilde aanvragen, werd haar medegedeeld dat zij slechts twee kinderen had. ,,Ik heb er drie", antwoordde ze, maar de gemeente zei dat haar oudste, stilgeboren dochter volgens het systeem niet bestond. Want: 'Komt een kind dood ter wereld, dan wordt het geacht nooit te hebben bestaan', zo staat er letterlijk in de wet. Geytemans besloot te gaan strijden voor al die doodgeboren kindjes die nu volgens de wet niet bestaan.

Ook columnist Roos Schlikker voert, in samenwerking met Natasja, een strijd voor het bestaansrecht van baby'tjes die levenloos ter wereld zijn gekomen. In een column in Het Parool schreef zij in oktober vorig jaar: 'Eigenlijk geef ik niets om officiële papieren. En toch doet het zeer dat mijn kind niet op een archieflijstje prijkt. En dat ze zo letterlijk is doodgezwegen. Want de wet bepaalt dat mijn dochter niet bestaat'.

Schlikker heeft succes gehad met haar strijd: in haar woonplaats Amsterdam wordt tegenwoordig coulant met de huidige regelgeving omgesprongen. Ouders van een doodgeboren kindje in Amsterdam kunnen tóch een overlijdensakte krijgen, waardoor het kind wel in de bevolkingsadministratie komt. De geboorte- en de overlijdensdatum vallen samen op deze overlijdensakte.

Petra en Terence Polak uit Helmond strijden nog voor het bestaansrecht van hun dood geboren kindje. Hun dochtertje Raven werd 2 weken voor de oorspronkelijk geplande keizersnede stil geboren. ,,Toch was de bevalling zo'n mooi moment'', vertelde moeder Petra eerder tegen deze krant. ,,Ze heeft 8 maanden in mijn buik gegroeid. En je bent ondanks alles zo benieuwd hoe ze eruitziet.''

Vader Terence vindt het niet te bevatten dat zijn dochtertje volgens het systeem niet bestaat: ,,We hebben van Raven gehouden. Ze neemt een belangrijke plek in ons leven in. Dan doet het heel veel pijn als de overheid, als de wet, zegt dat ze niet bestaat. Want ze bestaat wél. En ik ben wel degelijk vader geworden.''

Volgens Minister Plasterk ligt opname van doodgeboren kinderen in Basisregistratie Personen lastig. De registratie is er puur voor de uitvoering door de overheid van haar taken. Juridisch ligt de registratie ook ingewikkeld. Een geboorteakte heeft onder meer consequenties voor het erfrecht; er is een geboorteakte, maar de erfgenaam bestaat niet. Volgens de minister is het niet de bedoeling van het Burgerlijk Wetboek om de geboorte van een levenloos kind te ontkennen.