In Groot-Brittannië doen ze het steeds vaker: Zelf even een gaatje vullen in plaats van naar de tandarts gaan. Stuk goedkoper en de doe-het-zelf-pakketjes zijn makkelijk verkrijgbaar. Producent DenTek, één van de grootste fabrikanten, zou er per jaar ruim 250.000 van verkopen. Ook de Amsterdamse tandarts Kesseler bracht soortgelijke pakketjes op de markt voor mensen met een acuut gebitsprobleem.

In het DentPack-pakketje van Kesseler, die er niet zoveel verkocht, zat een kant-en-klare noodvulling, latex handschoenen, een spiegeltje, tandenstokers, gaasjes en verfrissende vloeistoffen. Uiteraard zat er ook een gebruiksaanwijzing bij. “Mijn product was bedoeld als noodpakketje voor reizigers, die de ziekenzorg aldaar niet vertrouwden. Dat was in de tijd dat er angst was voor besmetting met aids en hepatitis.” Andere tandartsen vreesden voor schade aan het gebit en raadden DentPack af.

Over de Engelse pakketjes zijn tandartsen ook niet enthousiast. Tandarts en hoogleraar Ad de Jongh (UVA): “Als een kies aan het rotten is, moet je die uitboren en de bacteriën eruit halen, anders blijft dit proces doorgaan. Vergelijk het met rottend hout waar je een verflaagje overheen smeert. Het probleem is dan niet opgelost.”

Vooral angstige patiënten zouden zo’n pakketje misschien wel zien zitten, want dan hoeven ze niet naar de tandarts. Kesseler over DentPack: “Dat is nooit mijn doel geweest. DentPack was puur bedoeld als thuiskomertje. Daarna moet je naar een echte garagehouder, de tandarts dus. In Nederland zijn er geen redenen om de tandarts te mijden. De tarieven zijn omlaaggegaan en tot het 17e levensjaar zit de tandarts in de basisverzekering. Dus ga alsjeblieft!”