Er werd al eerder gezegd dat chocolade gelukkig maakt, maar dat is niet de enige emotie die de lekkernij teweeg kan brengen. Chocolade kan ook andere, negatieve gevoelens opwekken.

Zo zou chocolade ook nostalgisch maken. Maar ook energiek én zelfs agressief. Welke emotie ontstaat, verschilt per soort chocolade.

Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Gent.

Onderzoekers lieten 850 proefpersonen allerlei soorten chocolade eten. Wat bleek? De Koetjesreep roept overduidelijk nostalgische gevoelens op. "Nostalgie, maar ook vriendelijkheid en veiligheid zijn de emoties die het sterkst naar voor kwamen voor deze repen", vertelt onderzoeker Sara De Pelsmaeker.

Muntchocolade werd veel geassocieerd met actie en agressie, vooral door mannelijke proefpersonen. "Agressie klinkt negatief, maar het is een emotie die zeer nauw aansluit bij energie", zegt De Pelsmaeker.

De chocolade van de zogenoemde A-merken en het huismerk zorgden allebei voor een gelukkig gevoel, zo bleek uit de smaaktest. De Pelsmaeker: “We merkten dat deze emoties bij het A-merk iets sterker waren dan bij het huismerk."