De zoektocht van een cameraploeg naar exotische dieren voor de kust van AustraliŽ nam een bijzondere wending toen ze een schipbreukeling ontdekten. De redding, die in november plaatsvond, werd opgenomen door de ploeg achter het programma 'River Monsters' van Animal Planet. ,,Hij had zijn laatste gebed al gepreveld. Hij was klaar om te sterven", stelt regisseur Stephen Shearman.
De opmerkelijke redding werd onthuld in de laatste episode van het programma. Toen de ploeg het grotendeels onbewoond eiland naderde, zagen ze iets ongewoons langs de kust. ,,Eerst zagen we alleen een koelbox op de rotsen, maar plots zagen we een persoon. De man had geen kleren aan, rende uit een grot en zwaaide met zijn armen. Hij schreeuwde: 'Geef me te drinken, geef me wat te drinken''', zegt Shearman.

,,We hadden nog maar net gegrapt dat we acteur Tom Hanks zouden aantreffen op het eiland toen de man tevoorschijn kwam", zegt Shearman, verwijzend naar de film 'Castaway' met Hanks in de rol van een schipbreukeling.

In de aflevering van River Monsters is te zien hoe de man gulzig van een fles water drinkt nadat hij aan boord werd gehesen door de bemanning van de boot. De man bleek een lokale visser te zijn. Hij verklaarde dat hij verdwaald was geraakt nadat hij zijn boot had achtergelaten op zijn zoektocht naar oesters.

Shearman schat dat de man ruim 60 uur zonder water of andere mondvoorraad op het eiland had gezeten. Hij had een zonnesteek opgelopen en had er vrede mee genomen dat hij op het eiland zou sterven.

Bij gemiddelde temperaturen kan een mens 100 uur zonder water. Als je aan direct zonlicht wordt blootgesteld, hou je het minder lang vol. De gemiddelde temperatuur op het eiland was in de maand november rond de 40 graden.

De man werd door de tv-ploeg naar het vasteland gebracht, waar hij medische zorg kreeg. Hij is inmiddels volledig hersteld.