Voor wie niet meer uit z'n mond wil stinken na het eten van knoflook, lijkt er een oplossing te komen. Twee Italiaanse ondernemers willen de markt bestormen met een knoflooksoort waar je, inderdaad, niet van gaat stinken.

Hij heet aglione, wat zoveel betekent als 'grote knoflook'. De knoflooksoort is tien keer zo groot als een knoflookbol zoals wij die kennen. Bovendien is hij milder van smaak. Drie jaar geleden werd aglione door een van de twee heren 'ontdekt' bij een boer in Toscane.

De aglione bestaat al zo'n 40 jaar, maar wordt niet meer in grote hoeveelheden geteeld. Een enkel restaurant in Toscane gebruikt de aglione wel, maar dat is het dan wel zo'n beetje.

"Dit leek ons een typisch voorbeeld van Italiaanse finesse die in de vergetelheid is geraakt. Dat komt doordat bijna niemand de aglione nog kent en bijna niemand ernaar vraagt", zegt Lorenzo Bianchi, die samen met Alessandro Guagni het knoflookavontuur is gestart.

Het duurt nog een paar maanden voordat Alessandro Guagni en Lorenzo Bianchi hun knoflook kunnen oogsten. Tot die tijd proberen ze hun product in de keukens van sterrenrestaurants in ItaliŽ te krijgen. Ook is het doel om de knoflooksoort te slijten op luxere voedselmarkten. Op die manier willen ze dat het een nieuw, typisch Italiaans product wordt.