William Gadoury is amper vijftien jaar oud en heeft nu al een belangrijke ontdekking gedaan. Door sterrenconstellaties te bestuderen ontdekte de Canadese tiener de locatie van een nieuwe Mayastad. Dat meldt Le Journal de Montréal.
Gadoury paste de theorie toe dat de Maya’s de plek voor hun steden kozen aan de hand van de sterrenbeelden. “Ik begreep niet waarom hun steden ver van rivieren zijn gebouwd, op weinig vruchtbare grond in moeilijk toegankelijke bergen. Er moest een verklaring zijn”.
Hij analyseerde 22 sterrenstelsels van de Maya’s en stelde vast dat wanneer hij op een kaart de sterren verbond, de vorm overeenkwam met de positie van 117 Mayasteden. Geen enkele wetenschapper had dat nog bedacht.
Gadoury onderzocht een 23ste stelsel dat uit drie sterren bestaat en merkte dat in de overeenkomstige zone slechts twee steden waren. Aan de hand van satellietfoto’s van NASA kon hij nog een derde ontdekken op het schiereiland van Yucatan in Mexico. Het bleek meteen om een van de vijf grootste Mayasteden te gaan.