Een historisch manuscript van de Maya's dat dateert uit de dertiende eeuw, werd al sinds de ontdekking ervan in de jaren 1960 beschouwd als een vervalsing. Nu blijkt echter dat het om met oudste bestaande manuscript uit Amerika gaat.
Sinds de ontdekking van de zogenoemde Grolier-codex in de jaren zestig, bestaat er veel controverse rond het document. Plunderaars vonden het manuscript in een grot in Chiapas in Mexico, samen met zes andere voorwerpen, waaronder een offermes.
Hoewel wetenschappers de authenticiteit van de andere voorwerpen konden bevestigen, bestond er in het academische milieu twijfel over de echtheid van het manuscript. Onderzoekers suggereerden dat de plunderaars mogelijk genoeg afwisten van het Mayaschrift en de gebruikte materialen om het boek zelf te fabriceren. Verzamelaar Josué Sáenz opperde bovendien dat het document verschilde van andere exemplaren uit de Mayacultuur.
,,Het werd een soort van feit dat het vals was," vertelt onderzoeker Stephen Houston van Brown University in Rhode Island die aan de studie met koolstofdatering meewerkte. ,,We besloten om terug te keren en het grondig te onderzoeken, om alle kritieken een voor een te checken. Nu brengen we een definitieve kopie van het boek uit. Het lijdt geen twijfel dat de Grolier-codex authentiek is."
Foto