Een unieke rechtszaak in Amerika. Een kunstenaar wordt aangeklaagd vanwege een schilderij dat hij zegt net te hebben geschilderd.

Het is n van de meest opmerkelijk rechtszaken over de echtheid van schilderijen van de laatste decennia. De beroemde kunstenaar Peter Doig, wiens schilderijen de laatste jaren voor miljoenen worden verkocht, wordt aangeklaagd door een man die beweert een schilderij van hem te hebben.

De 62-jarige gevangenisbewaarder Robert Fletcher zegt het kunstwerk van Doig in de jaren 70 te hebben gekocht. Doig zou toen in een gevangenis hebben gezeten voor een vergrijp dat te maken had met de drugs LSD. Hij zou het schilderij aan de bewaarder hebben verkocht voor 100 dollar.

Maar Doig zegt zich daar niets van te herinneren. Toen hij een foto kreeg van het kunstwerk, reageerde hij met: "Mooi schilderij. Niet van mij."

Doigs schilderijen van magische en verlaten landschappen zijn mateloos populair bij verzamelaars. Een originele Doig brengt gemakkelijk 10 miljoen dollar op. Recent werd een schilderij van hem zelfs verkocht voor 25 miljoen dollar.

Inzet van de rechtszaak is nu een schadevergoeding die Flechter eist van Doig. Hij wil 5 miljoen dollar. Door de ontkenning van Doig loopt hij miljoenen dollars mis. Ook wil hij dat de rechter bepaalt dat het schilderij echt is.

Doig moet nu voor de rechtbank bewijzen waar hij was rond de tijd dat Fletcher zegt het schilderij te hebben gekocht. De kunstenaar zou overtuigend bewijs te hebben dat hij rond die tijd helemaal niet in de gevangenis was.

"Deze rechtszaak is onzin. Ik word gedwongen om te bewijzen waar ik 40 jaar geleden was", zegt Doig.

Ook kunstkenners zijn verbaasd dat de zaak voorkomt. "Te moeten bewijzen dat je een kunstwerk net hebt gemaakt, lijkt fout en oneerlijk", zegt een hoogleraar rechten tegen The New York Times.

De rechtszaak dient volgende maand in Chicago.
Foto