Wandelaars in het gebied rond Mount Ruapehu zijn door de Nieuw-Zeelandse autoriteiten gewaarschuwd niet te dicht bij het kratermeer te komen. Al weken rommelt het in de Lord of the Rings-berg. Omwonenden hoeven zich geen zorgen te maken.

Autoriteiten en deskundigen houden Mount Ruapehu extra in de gaten. De temperatuur in het kratermeer is in een aantal dagen verdubbeld. Een uitbarsting is volgens vulkanologen niet uit te sluiten. Deskundigen noemen een aardbeving onder de berg in april als mogelijke oorzaak voor de activiteit in de berg. Een gebied van twee kilometer rondom de krater is uitgeroepen tot gevarenzone en het dreigingsniveau is verhoogd.

Er is ook een waarschuwing uitgegaan naar vliegtuigen boven het gebied. Vooralsnog is code geel afgegeven en zijn er geen restricties voor het vliegverkeer uitgevaardigd.

De berg is wereldberoemd geworden door de populaire Lord of the Rings trilogie. Ieder jaar trekken schare fans naar Nieuw-Zeeland om de landschappen uit de films met eigen ogen te aanschouwen. Een blik in de krater zit er voor hen voorlopig helaas niet in.

In 1995 vond één van de grootste erupties van de vulkaan plaats. Toen werd een gebied van bijna vier kilometer getroffen door rook, stof en vallende stenen. ,,De kans dat dit nog een keer voorkomt is uiterst klein. Omwonenden hoeven zich geen zorgen te maken'', zegt vulkanoloog Brad Scott tegen de New Zealand Harald. Op de berg zelf is het volgens hem wel gevaarlijk.
Foto