Doug Costello verkocht in 2009 zijn simpele zwart-wit printer voor veertig dollar. Leek een prima deal, tot de koper de 66-jarige Amerikaan aansprakelijk stelde voor 30.000 (!) dollar aan schade.

Daardoor heeft Costello zeker 12.000 dollar moeten neertellen voor een advocaat in deze bizarre juridische strijd, meldt de Courier-Post. De koper is de van oorsprong Oekra´ense Gersh Zavodnik (54), beroepsaanklager die zichzelf al bij tientallen zaken vertegenwoordigde in de rechtszaal.

Printergate begon met de beschuldiging dat Costello had verzwegen dat de printer niet goed werkte en dat er onderdelen ontbraken. De geŰiste schadevergoeding van 6.000 dollar kreeg Zavodnik echter niet, want hij had het bewijs (de printer...) weggegooid. Vervolgens eiste hij een schadevergoeding voor contactbreuk, fraude, misleidende reclame en emotionele stress.

En Zavodnik gaf niet op, hij bleef verzoeken voor schadevergoedingen opvoeren tot 30.000, 300.000 en uiteindelijk zelfs 600.000 dollar. Omdat Costello de verzoeken negeerde en niet bij een hoorzitting in 2013 was, gaf hij daarmee volgens de wetgeving in Indiana automatisch toe dat hij aansprakelijk was. Volgens Costello had hij de verzoeken nooit ontvangen en wist niet niet van de hoorzitting.

Uiteindelijk besliste een rechter in het voordeel van Costello, maar is het nog de vraag of Zavodnik opnieuw in beroep gaat. De motivatie van de Oekra´ense Amerikaan is naar eigen zeggen: gerechtigheid zoeken bij mensen die geld van hem gestolen hebben.