Balletdanseres worden, het is de droom van veel kleine meisjes. Voor de Amerikaanse Gabi Shull leek die droom al op 9-jarige leeftijd uiteen te spatten, maar dankzij een operatie en flink wat doorzettingsvermogen danst ze vijf jaar later toch wedstrijden.

Gabi zat nog maar drie jaar op ballet toen er bij haar osteosarcoom werd geconstateerd, een zeldzame vorm van botkanker. Omdat de tumor in haar knie zat moest haar halve rechterbeen worden geamputeerd.

Een schok voor Gabi, die dacht dat ze nooit meer kon dansen. "Ze vroeg ons waarom dit haar nu juist overkwam", vertelt moeder Debbie aan de Daily Mail. "We vertelden haar dat goede mensen soms ook slechte dingen overkomt, en dat er maar het beste van moesten maken."

Dat 'beste' kwam in de vorm van een bijzondere operatie. Gabi's knie werd verwijderd, maar haar voet werd teruggeplaatst aan haar bovenbeen, met de voet naar achteren gericht. In combinatie met een beenprothese zou dit de manier zijn om Gabi weer mobiel te krijgen, maar omdat de ingreep slechts twaalf keer per jaar wordt uitgevoerd in de VS, bleef het spannend of het zou werken.

Na een succesvolle operatie brak er een lange periode van revalidatie aan. Die was niet makkelijk, maar er was een ding dat Gabi op de been hield. "De gedachte dat ik weer zou kunnen dansen, motiveerde me om te gaan lopen", vertelt Gabi. En het bleef niet bij lopen. Nog geen twee jaar na de operatie stond Gaby weer aan de barre en nu danst ze zelfs weer in voorstellingen.

Met haar doorzettingsvermogen is Gabi inmiddels een lokale bekendheid geworden. Ze is het gezicht van Truth 365, een organisatie die kinderen met kanker een stem geeft. Ze durft ook alweer toekomstplannen te maken: ze wil later kinderarts of verpleegster worden en als het even kan een medicijn tegen kanker vinden. "Als ik kanker kan verslaan, met een prothese kan leven en alles weer opnieuw kan leren, dan kan ik alles", aldus Gabi.
Foto