,,Kom schatjes, rustig maar.'' Wilma Maljaars uit Vlissingen spreekt haar tientallen koikarpers liefkozend toe. De dure vissen zijn hun leven niet meer zeker sinds de komst van een aalscholver. En die zwemt ondertussen tevreden rondjes in 'hun' vijver, met al een heleboel soortgenootjes in zijn buik.
Maljaars ontdekte de ongewenste gast begin maandagmiddag in de zwemvijver achter hun huis in Vlissingen. Ze probeerde de aalscholver weg te jagen, maar de vogel zwemt steeds naar plekjes waar hij niet is te vangen. Daarnaast kan het beest nu niet meer wegvliegen, omdat zijn veren eerst moet drogen.
En natuurlijk speelt het feit dat de vogel inmiddels zo'n vijftig vissen heeft verorberd ook mee. Maljaars denkt dat de helft daarvan koikarpers waren. De aalscholver heeft alleen de kleinere exemplaren opgegeten, de overgebleven koikarpers zijn te groot.

De vissen zijn belangrijk voor Maljaars. ,,Ik ben heel erg aan ze gehecht. Iedere morgen zwem ik met mijn vissen. Ze zijn handtam en zwemmen allemaal achter me aan. Ik heb ze zelfs wel eens namen gegeven."

Dit is niet de eerste keer dat een vogel zich tegoed doet aan de dieren van de familie Maljaars. Reigers eten iedere week wel iets uit de zwemvijver. Een jaar geleden kwam er ook al eens een aalscholver op bezoek. ,,Toen heb ik toevallig nog een vis kunnen redden. De aalscholver zat hem op de kant op te eten. Maar hij schrok van me en spuugde de vis uit."
Hoewel het nu niet is gelukt om vissen te redden, is Maljaars vrij ontspannen onder het verlies. ,,Het is een boef, die aalscholver. Maar ja, dit is de natuur. Die kun je niet besturen."

De vissenvriend vond het wel heel erg toen een reiger pas in de kop van een van haar grote lievelingskoi pikte. ,,Kijk, hier zie je het gat nog. Het was zo zielig en verdrietig. Gelukkig herstelt het goed, de wond is nu bijna dicht."

In het water staan twee nepvogels, boven de vijver zijn draden gespannen die vogels tegen moeten houden. ,,Het helpt wel wat, vroeger kwamen er veel meer. Maar inmiddels hebben we ons er bij neergelegd dat dit af en toe gebeurt. Al hoort een aalscholver natuurlijk eigenlijk in het Kanaal."
Filmpje