Het Openbaar Ministerie wil dat een 51-jarige zogeheten eetpiraat twee jaar wordt opgenomen in een kliniek voor veelplegers. De man zwerft al jaren door het hele land en eet en drinkt zonder te betalen. Hij heeft volgens RTV Noord een strafblad van 48 pagina's.

De man liep in maart dit jaar tegen de lamp in het noorden van het land. Op 13 maart at hij eerst zonder te betalen in Assen. Een dag later sloeg hij opnieuw toe in een Gronings restaurant.

Tijdens de rechtszitting zei de man dat hij voor zijn diner in Assen had willen betalen, maar dat hij zijn portemonnee eerst even moest halen. Dat verhaal klonk volgens de rechters niet erg geloofwaardig, omdat hij dan 'even' vanuit Assen terug had moeten lopen naar het UMC in Groningen, waar hij op dat moment verbleef.

De man kampt onder meer met een alcoholverslaving. De officier van justitie ziet in een behandeltraject voor veelplegers nog de enige oplossing. "Alleen al om de maatschappij de komende twee jaar voor deze man te beschermen", zei de officier tijdens het proces.

De rechtbank doet op 25 juli afspraak.