Het wapen waarmee Vincent van Gogh vermoedelijk zelfmoord heeft gepleegd, is opgedoken in Frankrijk. Het is vanaf vrijdag voor het eerst voor het publiek te zien op de tentoonstelling De waanzin nabij in het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Het bestaan ervan was nog maar een paar jaar bekend in een kleine kring van Van Gogh-experts. Omdat het wapen uit een privécollectie komt, wordt het normaal gesproken niet tentoongesteld.

De revolver werd halverwege de vorige eeuw al gevonden in de akker buiten Auvers waar Van Gogh op 37-jarige leeftijd zelfmoord pleegde. Het gaat om een Lefaucheux à broche, destijds een populair model.

Uit onderzoek bleek dat het zwaar verroeste wapen 50 tot 80 jaar in de grond had gelegen. Die datering zou kloppen, want Van Gogh pleegde naar wordt aangenomen op 27 juli 1890 zelfmoord. Bovendien stond de revolver niet meer in de veiligheidsstand, wat zou kunnen betekenen dat ermee was geschoten.

"Het is niet met 100 procent zekerheid te zeggen, je moet een slag om de arm houden", erkent Teio Meedendorp van het Van Gogh Museum. "Maar al deze argumenten geven te denken."
Foto