Een 31-jarige vrouw uit Parijs loog alles bij elkaar om geld te ontfutselen uit het fonds voor slachtoffers van de aanslagen in Parijs. Ze verzon een verhaal over haar ontsnapping uit concertzaal Bataclan en dacht zo 10.000 euro op te kunnen strijken. Maar ze viel toch door de mand.

Ze lag op de avond van 13 november in het ziekenhuis voor een simpele ingreep toen ze het idee kreeg. Drie weken na de aanslagen, waarbij 130 mensen omkwamen, meldde ze zich met een uitgekiende leugen bij het slachtofferfonds.

Tijdens het concert van Eagles of Death Metal sloegen de terroristen toe en richtten een enorm bloedbad aan, 89 bezoekers werden vermoord. De 31-jarige vrouw betoogde dat ze samen met een vriendin wist te ontsnappen door een raam. Daarbij liep ze wel verwondingen aan haar arm op.

Ook had ze na de aanslagen last van flashbacks en depressies, schreef ze aan het slachtofferfonds. En ze ging ver om haar verhaal te onderbouwen. Ze stelde een dossier samen met nagemaakte medische certificaten en valse getuigenissen. Maar het fonds rook onraad, en meldde haar zaak aan bij justitie.

Terwijl het parket in Parijs een onderzoek instelde, begon de vrouw ongeduldig te worden. "Waar blijft mijn geld?" vroeg ze zich in brieven af, zeven in totaal. In de zevende beschuldigde ze de instantie zelfs van racisme.

"Ik was werkloos, had geldproblemen en kon de ziekenhuisfactuur van 140 euro niet eens betalen", zei ze deze week tegen de rechter. Maar die had geen begrip voor haar situatie, "U neemt een loopje met de nagedachtenis van de echte slachtoffers. Dat is moreel verwerpelijk." Ze is veroordeeld tot een voorwaardelijke straf van zes maanden.

Het is één van de twee gevallen waarbij er is geprobeerd te frauderen over de rug van de slachtoffers. Een andere vrouw heeft gezegd dat ze op het terras van café Le Carillion zat toen de terroristen daar toesloegen. Ook zij probeerde aanspraak te maken op een vergoeding. Ze moet nog voor de rechter verschijnen.