Breitbart-schrijver Milo Yiannopoulos (@Nero) is permanent van Twitter verbannen. Het is een duidelijke stap in de richting om het aantal pesterijen op het sociale netwerk te verminderen.

Actrice Leslie Jones (te zien in de nieuwe Ghostbusters-film) kreeg de afgelopen tijd een stortlading aan gemene tweets over zich heen. Dinsdag sprak ze zich hierover publiekelijk uit in een reeks tweets gericht aan Twitter. Daarin pleit ze voor strengere regels van het netwerk over wat mensen allemaal in vrijheid (en anonimiteit) kunnen tweeten.

Jones zegt dat ze regelmatig overladen wordt met racistische berichten en zet haar betoog kracht bij met voorbeelden uit haar mentions. "En dat allemaal omdat ik een film maakte", schrijft ze. "Jullie mogen de film haten maar de shit die ik vandaag over me heen kreeg… dat is niet goed."

Eén van die online pestkoppen was Milo Yiannopoulos, op Twitter ook bekend (eerder berucht) onder de naam @Nero. In Nederland is hij redelijk onbekend, maar de man schrijft voor het conservatief rechtse Breitbart, een Amerikaanse opiniewebsite. Veel van de pesters die aanklopten bij Jones waren op haar afgestuurd via Yiannopoulos, die een haatcampagne tegen haar opzette met zijn 388.000 volgers. Leslie Jones rapporteerde hem en dat lijkt succes gehad te hebben.

Het account @Nero is permanent offline gehaald door Twitter. "Mensen moeten hun meningen en gedachtes op Twitter kunnen posten", schrijft een woordvoerder van het microblogplatform aan BuzzFeed News. "Maar niemand verdient het om slachtoffer te worden van online misbruik. Onze regels staan dat niet toe." Yiannopoulos noemt de ban een 'laffe daad' op Breitbart.

Twitter geeft met de ban een signaal af, maar Yiannopoulos is al jaren berucht als Twitter-pester. In het verleden kreeg hij al regelmatig tijdelijke bans opgelegd. Ook verloor hij zijn blauwe vinkje waarmee zijn account geverifieerd was.

Twitter heeft het al tijden moeilijk om pesters en racisten op een juiste manier aan te pakken. Een nieuw wapen tegen deze 'trolls' is mogelijk dat alle gebruikers om een geverifieerd account kunnen vragen. Alleen mensen waarvan hun identiteit bekend is en een 'publiek belang' dienen komen daarvoor in aanmerking.