Het zijn roerige tijden. Als je een gezonde dosis relativeringsvermogen mist zou je bijna denken dat de hele wereld in brand staat. In deze instabiele tijden kunnen we ons gelukkig vasthouden aan de wetenschap. De fine-fleur van onze verlichte samenleving. Zij die ons houvast bieden als de aarde onder onze voeten zich op losse ijsschotsen lijkt te bevinden.

En dus besloot Diana Mutz, wetenschapper en docent politieke wetenschappen aan de universiteit van Pennsylvania, een grondig onderzoek te doen naar de politieke voorkeur van Harry Potter-lezers. Dit heeft ze nog verder gespecificeerd naar: stemmen Harry Potter lezers op Donald Trump?

En dat blijkt niet zo te zijn. Van de ruim 1100 Harry Potter-lezers die Mutz had ondervraagd bleek een groot deel een minder positieve kijk op Donald Trump te hebben dan gemiddeld.

Dit uiterst serieus genomen onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Political Science and Politics en kunt u lezen op een gerespecteerde website als phys.org. Nou wil ik mezelf op geen enkele manier wetenschapper noemen maar toch kan ook ik u een lijstje meegeven dat net zo betrouwbaar is als dit onderzoek. Gaat u er maar even rustig voor zitten want de uitkomsten kunnen een overweldigend effect hebben op uw lichaam en geest.

Zo blijkt namelijk na grondig onderzoek in mijn eigen brein dat onder liefhebbers van Oprah Winfrey gemiddeld ook meer mensen een minder positief beeld hebben over Donald Trump. Maar onder fans van westernheld John Wayne zijn er juist weer meer mensen die wel een positief beeld hebben van Donald Trump. Pro-abortus activisten zijn gemiddeld minder positief maar pro-wapen lobbyisten zijn weer uitermate bovengemiddeld positief, op het lyrische af zelfs.

En als uitsmijter van deze, wetenschappelijk misschien niet geheel correcte maar daarom niet minder juiste, column kan ik melden dat geregistreerde Democratische kiezers minder enthousiast zijn over Trump dan geregistreerde Republikeinse kiezers.