Bij twee hiv-patiŽnten is na een risicovolle stamceltransplantatie geen spoor van hiv meer in hun bloed te vinden. Dat heeft het UMC Utrecht bekendgemaakt. Er was tot nu toe maar ťťn persoon ter wereld die volledig is genezen van hiv.
Hiv is tegenwoordig levenslang te onderdrukken door ťťn of twee pillen per dag te slikken. Dan is alleen door heel gevoelig bloedonderzoek nog hiv in het bloed te vinden. Maar bij deze twee patiŽnten, die een stamceltransplantatie ondergingen omdat ze kanker hadden, was ook na zulk gevoelig onderzoek geen hiv meer te vinden.

De betrokken artsen gaan nu in gesprek met de patiŽnten om te kijken of ze bereid zijn te stoppen met hun medicatie. Als er daarna nog steeds geen hiv in het bloed te vinden is, zijn ze mogelijk volledig genezen, zo zei microbioloog Anne Wensing van het UMC op een aidsconferentie in de Zuid-Afrikaanse stad Durban. Dat met heel gevoelig onderzoek geen hiv meer in het bloed van de patiŽnten is aangetroffen, noemt ze heel bijzonder.

Dat is tot nu toe slechts bij ťťn ander persoon gebeurd. Die patiŽnt had naast hiv ook leukemie. Na stamceltransplantaties werd bij hem geen hiv meer in het bloed gevonden.

De onderzoekers weten nog niet precies waardoor deze behandeling effect heeft gehad. ,,We hebben nu vooral behoefte aan diepgaand onderzoek", zegt Wensing. ,,Dat levert hopelijk nieuwe inzichten op over hoe dit proces zijn werk gaat.