Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft in de strijd tegen darminfecties een 'poepbank' in het leven groepen. Het is de eerste in Nederland. De fecestransplantatiebank - zoals de artsen hem noemen - zoekt nog donoren.

De Nederlandse Donor Faeces Bank (NDFB) in het LUMC wil mensen met speciale darmaandoeningen zoals Clostridium difficile helpen. Dat is een infectie in de dikke darm door schadelijke bacteriŽn. Elk jaar komen er ongeveer 3.000 mensen mee in het ziekenhuis terecht. Een poeptransplantatie volgens het LUMC de enige behandeling die helpt.

De poepbank zorgt voor screening, registratie en transport. Artsen door heel Nederland kunnen zo veel makkelijker aan donoren komen. Ze kunnen de poep transplanteren in de darm van de patiŽnt, die daardoor op zou moeten knappen.

Mensen die hun ontlasting willen afstaan, moeten in de buurt van Leiden wonen en gezond zijn. Arts-microbioloog Ed Kuijper van het LUMC: 'Ontlasting doneren is nog niet ingeburgerd, zoals bloed geven dat is. Ik denk dat het een kwestie van wennen is.' Aanmelden kan door te mailen naar info@NDFB.nl.

De faecesbank is het resultaat van samenwerking met het AMC en VUMC in Amsterdam, MCH-Bronovo in Den Haag, het Havenziekenhuis in Rotterdam en onderzoekers van de Universiteit van Wageningen.