De Zwolse fysiotherapeute Margriet Wijma volgt de hype rond het lopen op blote voeten met veel aandacht. Onder het motto 'voeten hebben geen steunzolen, maar oefening nodig' gaat zij namelijk al een jaar of vier met succes voetklachten te lijf. Haar aanpak staat haaks op de traditionele wijze om voetklachten te lijf te gaan.
"Ik leer mijn cliŽnten te lopen op blote voeten, maar dan in hun schoenen", zegt ze. "En dan gaat het vooral om het trainen van de 'grijpactie' van de tenen. Die lijkt aangeboren: kinderen hebben het van nature. Totdat wij ze schoenen aan gaan doen. Dan leren we die beweging af en worden de voeten lui. Als je leert je tenen bij elke stap 'in de grond te zetten', worden je voetspieren weer sterk en dat heeft weer effect op alles daarboven: enkels, knieŽn en zelfs de heup."
Bij Isala liep Wijma altijd zelf op hele soepele schoenen en van lieverlee is ze zich er in gaan verdiepen. "Bovendien geloof ik als christen in het scheppingsverhaal. Zo bezien is de voet een perfect ontwerp. We zijn alleen vergeten op de natuurlijke manier te lopen." Onomstotelijk wetenschappelijk bewijs is er niet, maar de cijfers vanuit haar praktijk zijn wel opvallend. Van de 63 patiŽnten met voorvoetsklachten nam in 84 procent van de gevallen de pijn af. Twee derde van hen had al eens steunzolen gehad.
Wijma's bevindingen worden in de medische wereld serieus genomen. Ze krijgt steun van orthopeed Kees Verheyen en reumatoloog Theo Zijlstra regelmatig patiŽnten naar haar doorsturen. Daarnaast werkt ze mee aan een wetenschappelijk onderzoek bij Isala. Na een bepaalde operatie aan de grote teen volgt de ene helft wel en de andere helft niet de therapie van Wijma. De resultaten daarvan zijn pas over enkele jaren bekend.