In India is ze een soort legende. Irom Sharmila werd al 16 jaar lang, tegen haar zin met een slangetje door haar neus gevoed. Sinds 2000 weigert ze te eten uit protest tegen wreedheden van het Indiase leger in het noordwesten van het land.

Begin volgende maand komt er een einde aan de hongerstaking. Sharmila, bijgenaamd de 'Iron Lady van Manipur' heeft besloten de politiek in te gaan en verandert van strategie voor haar protestactie, zegt een bekende van Irom tegen NDTV.

Zelf zei ze tegen verslaggevers dat ze van plan is mee te doen als onafhankelijke kandidate aan lokale verkiezingen in Imphal, de hoofdstad van Manipur. Daarnaast is ze ook nog van plan om te gaan trouwen.

Sharmila (44) begon haar daad van verzet in 2000 nadat in haar deelstaat Manipur tien burgers, waaronder twee kinderen, waren gedood door soldaten. Die maakten gebruik van verregaande bevoegdheden om onderzoek te doen, huizen binnen te vallen en zonder waarschuwing te schieten. Decennia oude koloniale wetgeving die in bepaalde delen van India nog altijd bestaat, maakte dat mogelijk.

In India is het voornemen van een zelfmoordpoging te doen strafbaar. Op die grond werd Sharmila ook in de gaten gehouden en soms vastgeketend aan een ziekenhuisbed om gevoed te worden door justitie. Toen een rechtbank in 2014 oordeelde dat Sharmila geen zelfmoordpoging aan het ondernemen was, trok ze meteen het slangetje uit haar neus, waarna ze meteen weer werd opgepakt.

Aanhangers van Sharmila zijn blij dat ze de hongerstaking beŽindigt en nu via de politiek gaat proberen haar doelen te bereiken.