Hij is net zo Engels als het slappe bier, de bobby en de fish and chips: de bulldog. Maar dit nationale symbool dreigt te verdwijnen nu de Engelse lobbes is doorgefokt.
De enige manier om de Engelse bulldog te redden is door deze te kruisen met een Amerikaans ras, blijkt uit onderzoek aan de Universiteit in CaliforniŽ, maar dat is vloeken in de kerk.
De bulldog werd oorspronkelijk gefokt als vechthond, maar Engelsen roemen hem vooral om zijn vasthoudende karakter, gelijk aan henzelf.
De gedrongen honden met korte pootjes kampen nu met gezondheidsproblemen zoals huidallergieŽn en een smal bekken. Door zijn terugliggende neus lijdt hij aan ademhalingsproblemen - vroeger was die neus juist een prť omdat deze hem in staat stelde adem te halen zonder de tegenstander los te laten.

Volgens fokker Mšria Konings van Happy Bulls uit Sprundel mankeert de Engelse bulldog echter niks. ,,Die platte neus is allang teruggefokt en hij is ook niet meer zo zwaar. Alsjeblieft, kruis hem niet," smeekt ze. ,,Nu durf ik met een gerust hart een baby te leggen bij een Engelse bulldog, zů lief is-ie, maar als hij straks is gekruist met een Amerikaans ras weet ik niet of hij nog te vertrouwen is."
Foto