Hoe hou je de bewoners van een rusthuis actief bezig in een veilige, motiverende en leuke omgeving? Dat was de vraag die Jan Smolders, directeur van rusthuis Witte Meren in Mol, zich een tijd geleden stelde. Hij besprak zijn ideen met zijn broer Roel, gezondheidstechnoloog aan de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, en Wannes Meert en Jesse Davis van het Departement Computerwetenschappen van KU Leuven, en zo legden ze de basis voor Activ84Health wat je leest als Activate for health.

Het bedrijf ontwikkelt technologie voor ouderen die om gezondheidsredenen niet meer veilig buiten kunnen komen. Een van hun projecten is de Activ84Health Explorer, een hometrainer die verbonden is met Google Streetview en die gebruikers in staat stelt in een veilige omgeving door hun oude buurt te fietsen. Dit zorgt ervoor dat ze herinneringen ophalen, wat hun geheugen stimuleert, en dat ze actief blijven op een leuke manier. Ook delen ze die herinneringen delen met de andere bewoners, wat de sociale interactie in het rusthuis bevordert.,. Voor elke gebruiker is een individueel programma opgesteld dat rekening houdt met hun lichamelijke en mentale vaardigheden.

Het project werd genomineerd voor de Active and Assisted Living Challenge Prize, een prestigieuze prijs van 50.000 euro die in september van dit jaar voor het eerst wordt uitgereikt aan het beste product of idee dat het internet gebruikt om ouderen een betere levenskwaliteit te bezorgen.