Meedoen aan de Olympische Spelen was de droom van Robel Kiros Habte. Maar dat pakte voor de Ethiopische zwemmer minder gelukkig uit dan hij had gehoopt. Niet alleen kwam hij als laatste aan, hij werd ook nog eens massaal bespot op Twitter vanwege zijn niet al te strakke lichaam.

Het lichaam van de zwemmer, die op de 100 meter als enige niet binnen een minuut finishte, stak nogal af bij de sixpacks van zijn concurrenten. "Hoe is het mogelijk dat deze zwemmer zich gekwalificeerd heeft?", twitterde iemand. "Hij heeft overgewicht en is belachelijk langzaam." Al snel kreeg de zwemmer op sociale media de naam 'Robel the Whale'. Er werd er zelfs een apart Twitteraccount met die naam aangemaakt.

Tegen de Britse krant Daily Mail vertelde de zwemmer dat hij 'getraumatiseerd' is door de online-kritieken en dat hij tijdelijk stopt met sociale media. "Wat sommige mensen over me hebben geschreven en gezegd is erg pijnlijk. Ik ben een aardig iemand. Ik zou zelf nooit zulke dingen over iemand zeggen."

De reden van zijn buikje, zegt hij, is een auto-ongeluk waarvan hij herstellende is. De 24-jarige kon door het ongeluk twee maanden niet trainen, waardoor hij 40 kilo aankwam. "Ik ga afvallen. Op het WK in Canada zal iedereen dat kunnen zien."

Ethiopië staat bekend om zijn snelle hardlopers, maar Habte wilde iets anders doen dan anderen, vertelde hij aan persbureau Reuters. "Het was mijn droom beroemd te worden met zwemmen, maar nu ben ik beroemd om iets anders."

Gelukkig komt er ook veel steun op Twitter voor de zwemmer, die in Ethiopië meubelverkoper is. "Waarom doet iedereen gemeen tegen Robel Kiros Habte", twitterde iemand. "Wat maakt het uit dat hij laatste werd. Hij is nog steeds een olympische zwemmer."

Habte was uitgenodigd deel te nemen aan de Spelen door de internationale zwembond FINA met het doel meer atleten te laten deelnemen uit landen die ondervertegenwoordigd zijn.
Foto