Louisiana zwemt in het regenwater. Overstromingen van historisch formaat veroorzaken een rampsituatie in het zuidoosten van de staat Louisiana en het zuiden van Mississippi. Er is bizar veel regen gevallen en er zijn al verschillende mensen gestorven door het snel stijgende waterniveau.

Het wordt veroorzaakt door een hardnekkig lagedrukgebied bij de kust dat zich maar heel langzaam voortbeweegt. De locatie is Louisiana, de zuidoostkust van Noord-Amerika. Rondom het lagedrukgebied draait de wind tegen de klok in, waardoor er hele vochtige en warme lucht vanaf de Golf van Mexico aangevoerd wordt over Louisiana. Het resulteert in onvoorstelbare neerslaghoeveelheden.

De zware regenval en de daarmee gepaard gaande overstromingsrisico’s zijn nog niet van de baan. Het lagedrukgebied trekt langzaamaan naar het westen. Een retrograde route. Zo worden steeds meer regio’s in de risicozone betrokken. De komende tijd trekt het lagedrukgebied namelijk richting het zuidwesten van Arkansas. Zo krijgen steeds meer gebieden te maken met een volledige ommezwaai van zomers weer naar zware regen. De lucht is warm en vochtig, waardoor het ook in de regen nog steeds warm blijft met 22 tot lokaal zelfs 30 graden.

Jaarlijkse regen in een paar dagen tijd
Afgelopen vrijdag viel er in de buurt van Baton Rouge (zie kaartje hierboven) binnen 15 uur tijd 457 millimeter regen. In de periode daaromheen is daar nog flink wat bij gekomen. Er is zelfs nog zoveel bijgekomen dat we kunnen zeggen, dat de jaarlijkse Nederlandse regenhoeveelheid in delen van Louisiana binnen een paar dagen naar beneden is gekomen.

Ongelukken
Het heeft al flink wat problemen opgeleverd. De straten die gedeeltelijk onder water lagen, werden door sommige mensen nog wel gebruikt voor transport. Terwijl delen van de straat wellicht een stuk dieper lagen… Die diepte is door het water niet te zien. Zo zijn veel automobilisten verrast door de hoogte van het water op de weg. Zo ook deze dame, die nog net op tijd gered werd door omstanders.

Ook de komende dagen houdt het lagedrukgebied dus nog stand. Veel regio’s moeten dan ook rekening houden met zo’n 100 tot 200 millimeter regen in korte tijd.

Het is ook niet de eerste keer dat Louisiana is getroffen door watersnood. Randy Newman schreef er een liedje over.