Criminelen zijn mogelijk op te sporen aan de hand van de parfum die ze dragen.

De chemische componenten van een parfum kunnen gemakkelijk worden overgedragen van de ene naar de andere persoon, als hun kledingstukken contact maken. De geurdeeltjes blijven daarna nog dagen aanwezig op de stof. Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Science and Justice.

Bij het onderzoek werden geparfumeerde kledingstukken een minuut lang tegen ongeparfumeerde stukjes stof gehouden. Door dit korte contact raakte de geurloze lapjes stof onmiddellijk besmet. Na afloop konden de wetenschappers 15 van de 44 geurcomponenten uit de gebruikte parfum detecteren op het textiel dat in eerste instantie geen geurtje bevatte. Een week na het contact met het geparfumeerde lapje waren er gemiddeld nog 6 geurcomponenten aanwezig op het besmette stukje stof. De bevinding suggereert dat parfum een belangrijke rol kan spelen bij het opsporen van criminelen.

Volgens hoofdonderzoekster Ruth Morgen van het University College in Londen is het in theorie mogelijk om parfumsporen van een dader te vinden op kleding van een slachtoffer, of andersom. “We hebben laten zien dat parfum kan worden overgedragen van de ene naar de andere persoon”, verklaart ze op BBC News. “Ook kunnen we bepalen wanneer die overdacht ongeveer heeft plaatsgevonden door het aantal geurcomponenten te analyseren.” Morgan benadrukt wel dat het vinden van parfumresten alleen niet genoeg is om iemand te veroordelen. “Maar in combinatie met andere vormen van forensisch bewijs kan deze techniek helpen om een overtuigend beeld op te bouwen van de misdaad.”

Volgens de wetenschappers is meer onderzoek naar de opsporingstechniek de moeite waard, aangezien 60 procent van alle mannen en 90 van alle vrouwen parfum gebruikt.