Prostituees op de Wallen hebben flink last van toeristen die vanaf de stoep massaal foto’s maken en joelen en schelden. Niet alleen is het intimiderend en onterend, het zorgt er ook voor dat potentiële klanten niet naar binnen durven. Dat meldt Het Parool.

De vereniging van sekswerkers, Proud, is naar de gemeente gestapt. D66 in de hoofdstad wil weten wat er kan worden gedaan tegen de overlast. De partij wil, net als GroenLinks, dat de overlastgevers op hun gedrag worden aangesproken.

Burgemeester Eberhard van der Laan begrijpt de problemen, waar omwonenden ook al over hebben geklaagd.

De ‘toeristen’ in kwestie worden massaal naar Amsterdam gelokt met de bewering dat Amsterdam een ‘wereldstad’ is. Maar in feite is Amsterdam (vooral centrum) een soort van Disneyland, een hedonistisch pretpark waar ‘toeristen’ zich vrijwel altijd stomdronken, stoned en doorgesnoven grenzeloos misdragen zonder dat ze daar op worden aangesproken, omdat ze weten dat in het ‘tolerante’ Amsterdam nou eenmaal alles mag.

De aantrekkingskracht van ‘wereldstad’ Disneyland Amsterdam is dan ook dat je er alles kan doen wat je in je eigen land niet doet omdat er in je eigen land wel gewoon wat van wordt gezegd, de politie wel gewoon optreedt en mensen wel gewoon een normale stad willen.

Omwonenden en normale mensen die hier (al jaren) over klagen wordt, niet zelden door telkens dezelfde eigenaar van een of ander diamantmuseum, te verstaan gegeven dat ze niet zo moeten zeuren en dat toeristen nou eenmaal ‘geld in het laatje brengen’.

Vreemd genoeg zien de Amsterdammers zelf nooit iets van dat geld terug: hun huren en onroerendezaakbelastingen gaan elk jaar gewoon omhoog, net als de parkeertarieven, de afvalstoffenheffingen, de rioolbelastingen, de precarioheffingen en het gebruik van het openbaar vervoer (als het überhaupt rijdt).