Kom je regelmatig in Engeland? Check je zakken dan extra goed voordat je je kleren na een bezoekje in de was stopt. Het nieuwe vijfpondbiljet kan namelijk niet goed tegen hitte.
Het nieuwe Britse briefje van vijf euro is gemaakt van polymeer, een vorm van plastic. Daardoor scheurt het minder gemakkelijk en gaat het langer mee. Helaas is er alleen met hete temperaturen wat minder rekening gehouden: boven de 120 graden smelt het briefje.
Tot nu toe heeft de Britse centrale bank nog niet gereageerd, maar in Canada gebeurde in 2013 hetzelfde. Een vrouw claimde zelfs dat een lamp een stapel briefjes van 100 dollar had laten smelten. Schade: 1200 dollar.
Wie dat overkomt, hoeft niet te treuren. De gesmolten of gekrompen biljetten mogen in het Noord-Amerikaanse land geruild worden.
Misschien ben je er proefondervindelijk al eens achter gekomen, maar onze eurobankbiljetten krimpen niet in de was.
FilmpjeIn Engeland gebruiken ze beide door elkaar. Het weerbericht gebruikt Celsius als het heel koud wordt want dat klinkt kouder en Fahrenheit als het heel warm wordt want dat klinkt warmer.
In het filmpje zegt ie '250 degrees'. 250 graden Fahrenheit komt mooi overeen met 120 C dus ik denk dat ze dat bedoelen.
Maarre - je ziet in het filmpje dat het bij 120C al heel hard gaat. Zou goed kunnen dat het bij een lagere temperatuur ook al werkt maar niet zo snel. En dan is het toch jammer dat apparaten die briefgeld controleren je 5 pond ineens niet meer accepteren.
E: Jup, als je doorklikt naar het originele artikel staan daar allemaal voorbeelden van dat ie krimpt in de wasdroger of als je m in je vestzak laat zitten en die dan strijkt.
Laatste edit 09-10-2016 23:46
@allone: Ach, niets bijzonders hoor, gewoon, 'n kopje thee drinken.. Hè Mamsie?
@Emmo: Geen zorgen, het zal snel over zijn..
Mocht ik ooit nog in Nederland komen dan zal het in een zomer zijn, ik heb behoorlijk afgezien afgelopen februari, ben de kou totaal ontwend
aan.